Mei, 2018

05Mei11:0023:00Bevrijdingsfestival 2018

bevrijdingspop haarlem, bevrijdingsfestival haarlem

Evenement Details

Bevrijdingspop in Haarlem

is het oudste Bevrijdingsfestival van Nederland en vindt al plaats sinds 1980. Ook op 5 mei 2018 is het weer tijd voor Bevrijdingsfestival Haarlem en zullen weer ongeveer 150.000 mensen de binnenstad van Haarlem bezoeken.

Bevrijdingsfestival Haarlem heeft opvolging gekregen in nog eens dertien steden en samen vormen ze een cluster van Bevrijdingsfestivals op de Dag van de Vrijheid. De evenementen zijn er natuurlijk om te vieren dat we in vrijheid leven, maar ook om de gedachte levend te houden dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en continu aandacht verdient. Informatie over de line-up en programma, festivaltijden en bereikbaarheid van Bevrijdingspop Haarlem 2018 zijn onderstaand samengevat.

Bevrijdingsfestival Haarlem 2018
Is het nu Bevrijdingsfestival of Bevrijdingspop Haarlem? Eigenlijk heet het evenement Bevrijdingspop, maar omdat er momenteel in totaal veertien steden in Nederland Bevrijdingsfestivals worden georganiseerd, wordt de naam Bevrijdingsfestival Haarlem ook vaak gebruikt. Bevrijdingspop Haarlem maakt onderdeel uit van het cluster Bevrijdingsfestivals en kent dus ook hetzelfde recept als het aankomt op muziek, kunst, cultuur en bezinning. Daarbij hoort ook dat de artiesten per helikopter worden overgevlogen van het ene naar het andere Bevrijdingsfestival. Meer dan een miljoen mensen zijn aanwezig tijdens de Bevrijdingsfestivals. Bezoekers van Bevrijdingsfestival Haarlem kunnen ook op zaterdag 5 mei 2018 weer een uitermate gezellige dag verwachten.

Line-up en programma
Het zijn inmiddels de bekende onderdelen die de Bevrijdingsfestivals zo populair maken. In Haarlem zal er de hele dag te genieten zijn van topartiesten. Maar ook jonger talent mag optreden op de wat kleinere podia, er zijn vele kinderactiviteiten en natuurlijk ontbreken ook het Vrijheidsvuur, 5 voor 5, het Plein van de Vrijheid, de Bevrijdingspopmarkt en de Ambassadeurs van de Vrijheid niet. En denken dat het alleen muziek is wat de klok slaat klopt niet, de dag is namelijk ook doordrenkt van kunst, literatuur, cultuur en bezinning. En wat te denken van het Herdenkingsconcert op 4 mei?

 

BEVRIJDINGSPOP, NIET ZOMAAR EEN MUZIEKFESTIVAL

Ieder jaar wordt geprobeerd veel aandacht te besteden aan een thema dat in alle disciplines van het festival verder wordt uitgewerkt. Elk jaar lukt het weer om op een bijzondere wijze aandacht te vragen voor onze vrijheid.

Met het popfestival trekt Stichting Bevrijdingspop de aandacht van jongeren om hen bewust te maken van de vrijheid waarin ze leven en de verantwoordelijkheid die ze zelf hebben om deze vrijheid in stand te houden.

Door culturen in een informele omgeving met elkaar in contact te brengen, proberen wij bij te dragen aan wederzijds respect en een gevoel voor verantwoordelijkheid. Met het ontwikkelen van deze kwaliteiten in jongeren hopen wij in de toekomst een vreedzame en stabiele samenleving te bevorderen, waarin fascisme en racisme geen kans krijgen.

KERNWOORDEN DIE HIER VOLGENS ONS BIJ HOREN, ZIJN:

  • bewustwording creëren
  • tolerantie
  • respect
  • dankbaarheid
  • muziek combineren met boodschap
  • voor iedereen
  • meer intense beleving doordat je een krachtige boodschap uitstraalt

Deze kernwoorden hebben bij ons tot het besef geleid dat wij met Bevrijdingspop meer willen dan ‘alleen lekker sfeertje en goede bands’. Wij streven ernaar dat mensen zich meer dan nu bewust zijn van de achterliggende gedachte van ons Bevrijdingspop, wat de reden is om het festival te organiseren en dat vrijheid nog steeds niet vanzelfsprekend is.

Die boodschap willen we uitdragen, helder en scherp. In geluid én beeld.

MISSIE

De stichting Bevrijdingspop heeft zichzelf ten doel gesteld elk jaar een festival te organiseren dat door een aantrekkelijke programmering vele bezoekers, jong en oud, trekt, waardoor zij in staat gesteld wordt deze bezoekers bewust te laten zijn van de vrijheid waarin zij leven, maar vooral ook dat vrijheid voor velen (nog) niet vanzelfsprekend is.

VISIE

Wij streven ernaar dat elke bezoeker van Bevrijdingspop zich op weg naar of op het festival zelf beseft dat vrijheid nog altijd niet vanzelfsprekend is en dat dat de reden is waarom Bevrijdingspop wordt georganiseerd.

‘VRIJHEID IS NIET VANZELFSPREKEND’

Ieder jaar kiest het Nationaal Comité 4 en 5 mei een thema dat als rode draad door de activiteiten op 4 en 5 mei loopt. In de eigen activiteiten en die van lokale comités, betrokken organisaties en scholen en als input voor verdieping op de festivals en in debatcentra. Het jaarthema inspireert om herdenken en vieren aan elkaar te verbinden en de historische gebeurtenissen in verband te brengen met de actualiteit wereldwijd. Organisatoren en sprekers gebruiken het jaarthema en de bijbehorende verdiepingstekst als inspiratie voor hun voordrachten en activiteiten.

Voor 2018 hanteert Bevrijdingspop als hoofdthema: “Vrijheid is niet vanzelfsprekend.”

 

 

Bevrijdingspop biedt op haar festivalterrein, naast een veelzijdig muziekaanbod, jaarlijks ruimte aan elementen met een link naar het thema vrijheid. Zoals de aankomst van het Vrijheidsvuur vanuit Wageningen. Het 5 voor 5-moment. Onze vrijheidsmarkt. En natuurlijk de themaprojecten. Stuk voor stuk de moeite van het bezoeken waard. Zo loopt het thema vrijheid als een rode draad door het jaar, op weg naar het Herdenkingsconcert op 4 mei en natuurlijk 5 mei Bevrijdingsdag.

Op dit moment zijn de volgende Themaprojecten van 5 mei 2017 bekend:

Aankomst en ontsteken Bevrijdingsvuur

Bij de start van Bevrijdingspop wordt het Bevrijdingsvuur vanuit Wageningen naar Haarlem gebracht.

 

 

 

 

Speeddaten met veteranen

Op vijf mei gaan festivalgangers op tien van de veertien Bevrijdingsfestivals in gesprek met een veteraan! Op deze manier brengt het Veteraneninstituut veteranen in contact met de samenleving. De festivalgangers hoeven daar alleen maar de tent van het Veteraneninstituut voor binnen te lopen.

Speeddaten met Veteranen vindt op Bevrijdingspop plaats op het Plein van de Vrijheid.

5voor5-moment

Om 5 minuten voor 5 staan we met alle Bevrijdingsfestivalbezoekers in het land, bijna één miljoen mensen, 5 minuten stil bij onze vrijheid. Bij het idee dat we in vrijheid een feest kunnen vieren en dat we dat in het hele land aan het doen zijn. Maar ook bij de onvrijheid van anderen op de wereld. Vanaf het hoofdpodium op elk Bevrijdingsfestival word je meegenomen in dit symbolische moment. Doe mee, en zorg dat je om 5 voor 5 bij het hoofdpodium of op het Kinderfestival bent.

 

Embracelets – Omarm de Vrijheid

Tijdens Bevrijdingspop kun je rode, witte of blauwe embracelets kopen tegen een vrijwillige bijdrage. Maak gelijk deze zin af: ‘Vrijheid is voor mij …’ Je foto met de embracelet en jouw vrijheidskreet kun je later op 5 mei ophalen bij de fotostand op het festivalterrein.

 

Tijd

(Zaterdag) 11:00 - 23:00

Locatie

Bevrijdingspopterrein

Diaconessenplein, Haarlem

Schrijf een review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Top
X